Husinstallationer

Antenneinstallationen er det svage led i hjemmet!

Luften er fyldt med trådløse signaler fra computere, fjernsyn, mobiltelefoner, basestationer m.m. – og samtidig er mange antennestik- og kabler samt forstærkere af ældre og ubeskyttet type.

Det fungerede måske godt tidligere – men nu giver det problemer. Og antenneinstallationerne i hjemmet er det svage led, som eksempelvis kan give støj på skærmen, siger produktchef Kim Johansen, for Philips, og medlem af BFE’s Digital- og Teknikudvalg.

Det betyder, at ganske mange husstande gør klogt i at gå installationerne igennem og skifte ældre udstyr ud.

Med digitalt TV og det mobile bredbånd på 800 MHz (idriftsat 2013) blev kravene til husstandens antenneinstallationer markant øget, og de skal være korrekt afskærmet, så de ikke generes af udefrakommende signaler. Mange forbrugere kan få problemer – uanset om de ser TV via antenne, fællesantenneanlæg eller kabel-TV.

Billedet kan pixelere eller “fryse”, og visse kanaler forsvinder lige pludselig.

Et TV-signal er ikke kun et TV-signal, men en kæde af informationer: information om billedformat, lyd, elektronisk programguide, undertekster osv. Så det er en kompleks ting, hvor meget kan gå galt, siger Kim Johansen og tilføjer, at det også gør fejlfindingen sværere, fordi fejlen ikke altid er dér, hvor man tror.

På ældre installationer kan du ikke umiddelbart se, om de er skærmet ordentligt af. Men vil du være sikker på, at stik og kabler er afskærmet, så kig i butikkerne efter godkendelsesmærkerne Stofa Approved og YouSee Ready.

Hvad skal jeg købe?

Køb tætte kabler og stik. Køb hos professionelle antenne installatører. Tætte kabler og stik koster mere end utætte – måske en hundredelap mere – men det er en lille udgift sammenlignet med en fladskærm til 5000,-.

Her finder du en oversigt samt forklaring over HF tætte produkter som kan anbefales,